[vc_custom_heading text=”EĞİTİMDE GÜNCEL TRENDLER” use_theme_fonts=”yes”]

Her şeyin hızla değiştiği günümüzde teknolojinin ve kültürel değişimlerin hızını  ve  eğitimde güncel olan trendleri yakalayamazsınız çağın gerisinde kalıyorsunuz. İşte bu yüzden geleceğin getireceklerini görebilmek, en azından günü yakalamak her sektörde çok önemli. Konu eğitim olunca bu daha da önem kazanıyor. Ne de olsa gelecek nesilleri yetiştirmekten bahsediyoruz. Ve onlar bizlerden daha farklı. Endüstri 4.0’ın etkisiyle gündeme gelen Eğitim 4.0dan

EĞİTİM 4.0 NEDİR?

Eğitimde Oyunun Kuralları Değişiyor… ) eğitimde nelerin değiştiğinden detaylıca bahsetmiştim. Yeni bir kuşağa eski kalarak erişmemiz çok zor!
Eğitimciler olarak eğitimde yeni trendleri takip etmemiz, öğrencilerimize en iyi öğretebileceğimiz yöntemleri bilmemiz, görev aldığımız okulun imkanlarını ve kendi imkanlarımızı bu doğrultuda seferber etmemiz önemli. Çünkü eğitimcinin asıl görevi sınıf içi ve sınıf dışında mevcut durumu analiz edip, öğrencilerin daha iyi bir eğitim almaları ve daha iyi öğrenebilmeleri için gerekli uygulamaları hayata geçirmek.

Tekno sınıflar
Kara tahtalar yerlerini beyaz tahtalara, akıllı tahtalara çoktan bıraktı. Ama teknoloji sınıfın bir parçası olmalı artık, sadece akıllı tahtanın bir parçası değil. Tekno sınıflar sayesinde, kullanılan bir yazılım ile öğretmenler eğitimin bir parçası halini alan akıllı cihazlar üzerinden öğrencilerin neye ne kadar vakit ayırdığını bile kontrol edebilir hale geldi artık. Sınıfta bir konu işlenirken öğretmen ve öğrenciler online kaynaklara ulaşarak kendi görüşlerini destekleyen bilgilerle daha verimli bir tartışma ortamı yaratabiliyorlar. Öğrenciler, sunum yapmaları gerektiğinde kablosuz teknoloji ile sunumu doğrudan yansıtıp diğer teknik detayların ortadan kalkması ile zamanın daha kaliteli kullanılması sağlanabiliyor. Çoklu ekranlar sayesinde karşılaştırmalı olarak ders anlatımı yapılabiliyor. Aklınızın bir köşesinde olsun. Bakarsınız bir gün okul yönetiminizi ikna etmişsiniz.


Sosyal Duygusal Öğrenme 

Bir öğrenci koçu olarak, gençlerin kişisel sorumluluklarını bilmek, kendini yönetebilmek, ilişki kurmak, sağlıklı kararlar almak gibi konularda becerilerini geliştirmelerinin öneminin altını çizmek istiyorum. Sosyal duygusal öğrenmeyi sınıf ortamına taşıyabilmeniz için okulunuzun da çocuğu bir bütün olarak ele alması gerekiyor. Haklısınız ama… Her şeyi birilerinden beklemek yerimizde saymamız demek değil mi? Biraz kafa yorduğunuzda öğrencilerinizin sosyal ve duygusal becerilerine yönelik yapabileceklerinizi bulmanız işten bile değil

İçerik üreten öğrenciler


Bilgi bombardımanı içinde öğrencilerinizin bilginin doğruluğunu tartabilmesi gerekiyor. İşte bu beceriyi kazanabilmeleri için onlara içerik oluşturma ve aktardıkları bilgilerinin doğruluğunu bir şekilde göstermeleri için onları teşvik etmelisiniz.

Harmanlanmış Öğrenme
Artık tek bir öğrenme modelinin kullanılması yerine çoklu öğrenme modellerinin harmanlanmış olarak uygulanması dönemindeyiz.  İnternetten, eğitimle ilgili içerik sağlayan portallardan ve sosyal medyadan etkin bir şekilde yararlanılması artık bir zorunluluk.  Öğrencilerinizin en cok  nerede zaman geçirdiğine bakıp ve o zamanları  öğrenmeye dahil etmek gerek. Evet şu an, belki bizim için hayal gibi gelse de öğrenciler farklı zamanlarda farklı yerlerde öğrenme fırsatına sahipler. Uzaktan eğitim araçları öğrencilerin kendi hızlarına göre öğrenmelerine imkan sağlıyor ve bu uygulamalar hızla yayılıyor. Öğrenciler teoriyi sınıf dışında öğrenirken uygulama kısmı yüz yüze sınıf içinde yapılıyor.

Geliştirici ve yapıcı değerlendirme
Geri bildirimlerinizle birlikte öğrencilerinizin kendilerini değerlendirmelerine fırsat tanıyın. Böylece kendi hedeflerini anlamalarına da yardımcı olursunuz. Öğrencilerinizin artan iç motivasyonu ile artık notlar değil öğrenme önem kazanır. Öğrenen öğrencinin de notu zaten yüksek olur. Sadece notların değil artık bilişsel olmayan becerilerinde ölçüldüğü bir değerlendirme sistemi olması  kaçınılmaz.

Öğretmenin Öğrenmesi
Öğrenciliğin bitmediğini öğretmenlerden daha iyi kimse bilmez. Ama öğretmenlerin öğrenmesi giderek daha da önem kazanıyor. Artık öğretmenler kendi hedeflerine ulaşmak için kendi yollarını belirlemeye teşvik ediliyorlar. Öğretmenlerin öğrenme eğrisi 2 yıl olduğunu  düşünürsek  buraya daha çok  zaman ayırmak   gerekiyor.

El üstünde tutulan öğretmenler
Evet artık öğretmenler el üstünde tutulacaklar. Çoktan vakti gelmiş de geçiyordu.  Öğretmen deneyimi önem kazandığı için öğretmen kavramı ve beklentiler de evrilecek gibi. Öğretmenlerin fikirlerini paylaşabilecekleri ortamlar yaratılması öncelik kazanıyor. Öğretmen ve öğrencilerin işbirliği içinde olduğu bir öğrenme ortamında birlikte var  olacaklar. Elbetteki yetkinliklerini sürekli geliştiren öğretmenler için

Velilerle işbirliği içinde olmak
Velileri işin içine sokmak öğrencinin başarısını arttırıyor. Okul-aile arası ilişkilerin güçlendirilmesi öğrenmeyi de tetikleyecek. Nasıl mı? Anketler ve yüz yüze görüşmeler ile. Teknolojiyi de unutmamak gerek. Aile ile öğrencilere verilen destek arttıkça öğrenme de başarı da artacak.

İşte önünüzde yepyeni bir yıl… 2018’i kendiniz ve öğrencileriniz için öğrenme açısından unutulmaz bir yıl yapmak sizin elinizde. Tek yapmanız gereken bakış açınızı değiştirmek ve kaynakları nasıl kullanacağınızı görebilmek.

Kaynaklar:

  1. https://www.english.com/blog/education-trends
  2. https://www.eschoolnews.com/2018/01/05/industry-experts-10-education-trends-2018/